Sixpack uitleg

De Sixpack is het teammanagersspel van DBV DIOK om de bonds- en regiocompetitie van Badminton Nederland heen. Het is de bedoeling dat je een drietal heren en een drietal dames selecteert uit de diverse competitieteams. Dit “sixpack” vormt voor komend seizoen jouw team en zij gaan punten voor jou winnen.

Selecteren van spelers

Allereerst even de regels voor het selecteren van de dames en de heren: Uit team 1-2, team 3-5 en team 6-8 moet precies één heer en één dame worden gekozen. Als het goed is kom je dan precies uit op 3 heren en 3 dames. Je mag de 3 heren en 3 dames willekeurig in je team opstellen (uiteraard geen heren als dame en andersom!). Want de punten, die de eerste en tweede heer en dame verdienen, leveren nog een bonus op!

Punten voor winst

Voor iedere wedstrijd die een dame of heer uit je sixpack wint krijg jij punten: Je krijgt 10 punten als iemand uit jouw sixpack in twee games wint, en 8 punten als iemand in drie games wint. Verliest iemand uit jouw sixpack in drie games, dan krijg je zelfs nog 2 punten, maar wint iemand geen enkele game, dan heb je pech: 0 punten!

Opstellingsmultiplier

Je eerst opgestelde heer en dame winnen, natuurlijk, veel vaker dan de tweede of derde heer en dame. Daarom doen we er een schepje bovenop: alle punten die behaald worden door de eerste heer en dame worden met 1,5 vermenigvuldigd! Voor de tweede heer en dame wordt 25% bonus gegeven, en de derde dame en heer krijgen geen bonus.

Bonuspunten voor plets

Er is dan ook nog kans op bonuspunten bij het pletten! Een plet is een game die gewonnen wordt met maximaal 5 punten tegenstand. Bij 5 tegenpunten krijg je 2 bonuspunten, 4 tegenpunten is 4 bonuspunten, 3 tegenpunten is 6 bonuspunten, 2 tegenpunten is 8 bonuspunten, 1 tegenpunt is 10 bonuspunten en 0 tegenpunten is 20 bonuspunten.

Bonuspunten Rick de Rooij en DIOK 10 bokaal

Voor het goed raden van de winnaar van de Rick de Rooij bokaal zijn 50 bonuspunten te verdienen, net als voor het goed raden van de winnaar van de DIOK 10 bokaal.
De Rick de Rooij Bokaal wordt aan het einde van het seizoen uitgereikt aan de DIOKker die tijdens de competitie het hoogste percentage van zijn wedstrijden heeft gewonnen. Hierbij tellen ‘singles’ dubbel. Als meerdere spelers bovenaan eindigen met hetzelfde winstpercentage, dan wint degene die de meeste wedstrijden heeft gespeeld (waarbij singles NIET twee keer meetellen!). DIOKkers, die dit jaar minder dan 14 wedstrijden spelen, kunnen helaas niet de Rick de Rooij bokaal winnen. Anders zou je één wedstrijd kunnen winnen, vervolgens de rest van het jaar niet meer spelen, aan het eind van het jaar de Rick de Rooij bokaal kunnen winnen.
De DIOK 10 bokaal wordt aan het eind van het seizoen uitgereikt aan het team dat het hoogste aantal verlengingen per gespeelde game heeft behaald. Hierbij telt elk ‘verlengingspunt’ mee. Dit betekent dat 30-29 in totaal 19 verlengingspunten oplevert, terwijl 22-20 maar twee verlengingspunten oplevert (allemaal vergeleken met de maximale gewone game-uitslag van 21-19)! Omdat de DIOK 10 bokaal een teambokaal is, tellen verlengingen behaald door invallers wel mee.

Wisselperiode

Halverwege de competitie zal er een wisselperiode zijn, waarin de deelnemers hun teamsamenstelling kunnen veranderen. De nieuwe teamsamenstelling zal dan gelden vanaf de sluitingsdatum van de wisselperiode. Let wel op: de behaalde punten van de nieuwe spelers in het team tellen nog maar voor 80% mee (de niet gewisselde spelers blijven voor 100% meetellen).

Opgaves en invalbeurten

Tot slot: Opgaves van tegenstanders tellen niet als plet en invalbeurten tellen niet mee voor de Sixpack (dan zou je iemand uit je Sixpack-team kunnen vragen om in te vallen, om zo meer punten te halen).